Sveta Lucija / Feast of st. Lucy

Na Švedskem je praznovanje sv. Lucije, ki prinaša luč, eno izmed uvodnih praznovanj v božičnem času. Seveda, saj imajo veliko teme. Tudi pri nas je vedno več teme (še več megle), zato tudi mi prižigamo luči. V naših krajih je sicer bolj poznana šega nabiranja češnjevih vej, ki doma na toplem v vazi zacvetijo v času božiča.

“Sv. Lucija si s sv. Barbaro deli šego, da na njen god narežejo vejic in jih dado v vodo, v plitve posodice pa nasejejo žita.
Češnjevih vejic nalomijo na Lucijino na Koroškem (Mežiška dolina - Kotlje). V toplem in na svetlem sprostoru oživijo in se do božiča razcveto. Zanimiva je koroška vera, da je treba na Lucijino pred sončnim vzhodom odlomiti tri češnjeve vejice, jih postaviti na toplo in jim pridno menjavati vodo, da vzcveto pred božičem. Nato si narediš iz njih šopek in greš pred polnočnico z njim na cerkveni prag. Ko pojo v cerkvi bilje, priteče ves zasopel “ta hudi” in te vpraša za ceno šopku. Zanj dobiš, kar si poželiš…
Pšenice pa nasejejo o Lucijinem v plitve posodice marskikje na Slovenskem, tako na Koroškem (Mežiška dolina - Kotlje) in v Beli krajini (Črnomelj). Zrnje vzkali in ozeleni do božiča. Postavijo ga navadno v jaslice.” (Praznično leto Slovencev, 1965, Niko Kuret)

Na sv. Lucijo pa je tudi zadnji datum, da posadimo pšenico, ki bo prav tako vzklila in pognala v času božiča.

Pri nas je bilo, kot je to navada pri otrocih, nekoliko manj sodelovanja pri nošenju venčka iz lučk, mogoče pa je vedela, da ni na Švedskem ;)


According to the legend she brought “food and aid to Christians hiding in the catacombs” using a candle-lit wreath to “light her way and leave her hands free to carry as much food as possible”. The day was once considered the winter solstice and is still highly celebrated in Sweden. It makes sense with the lack of light up North. As the days get shorter in our part of Europe as well we tend to light up our nights too. But even more Slovene traditions bring nature to life inside our homes. A popular tradition is/was putting some cherry branches in a vase so they bloom by Christmas. And according to a legend you can even exchange them with the devil for anything your heart desires!

Most of us will just stick to another tradition and plant some Christmas wheat. We did try to bring some Swedish traditions in our home but kids did not want to participate. And who could blame them - not being Swedish and all :)

Using Format