Kako uspeti v fotografiji

Hm, kdo bi vedel? Najprej, kaj sploh pomeni uspeti v fotografiji? Je to, da zaslužiš veliko denarja? Da dobiš veliko nagrad? Da posnameš najboljše fotografije? Da beležiš in ohranjaš spomine vseh, ki jih fotografiraš? Da res uživaš v delu? Verjetno je v vsakem odgovoru nekaj resnice.


Zaslužiti veliko denarja. Denar ni vse, je pa gotovo, da je brez njega težko živeti. Lahko bi rekli, da ga potrebujemo ravno prav ;) Vsakič, ko nekomu povem, da delam kot fotografinja, me vpraša: “Pa se da od tega živet?” Moj odgovor je po navadi: ”Hm, ja, no, tko nekak se da.” To vprašanje po moje predvsem odraz tega, da v Sloveniji nismo pripravljeni zapraviti veliko denarja za storitve na sploh. Zadnje čase večkrat na socialnih omrežjih večkrat opazim primerjave s cenami nemških trgovcev pri nas in v Nemčiji (jasno, pri nas dražje). Če pa primerjamo cene storitev, predvsem fotografiranja, pa so v Nemčiji višje. Verjetno je na nas potrošnikih, da to uravnamo… za kaj smo pripravljeni plačati več. Kakšno ceno smo pripravljeni plačati za profesionalno shranjene spomine, na primer? 


Dobiti fotografske nagrade. Včasih se mi je zdelo, da samo še kakšne nagrade poberem, potem pa bo. In sem jih, nekaj mednarodnih nagrad za dokumentarno družinsko fotografijo in nekaj splošnih domačih. In je. Kaj točno? Ne me narobe razumeti, seveda sem bila vesela dosežka in gotovo to pomeni neko potrditev, da delam dobro. Ampak ali to pomeni, da sem uspela v fotografiji? Ne vem, če.


Posneti najboljše fotografije. Gotovo je pomembno biti dober v tem, kar delaš. Želim si in delam na tem, da vedno napredujem in se izboljšujem v fotografiranju. Zato sem se odločila, da vsako leto obiščem kakšno izobraževanje ali pa se pustim mentorirati. In to je nekaj, kar me žene naprej, želja postati še boljši. V samem bistvu je to tekma same s seboj. Če sem boljša od sebe leto poprej ali pred dvema letoma, je to uspeh.


Beleženje in ohranjanje spominov. Ja, to je velika vrednost. Da lahko pridem k družini in naredim fotografije, ki jim bodo pomagale ohranjati spomin na določeno obdobje življenja. To je res nekaj lepega in mi veliko pomeni. Da ne govorim o porokah, krstih, valetah, rojstvih … in še bi lahko naštevala.


Da uživam v delu. To je zelo pomembno. Če ne bi resnično verjela v to, kar delam in me to ne bi resnično veselilo, bi že zdavnaj odnehala. Ker verjemite, da tega ne delam zaradi velikega zaslužka ali pa večne slave, he he he :)


Na koncu se lahko sami odločite, kaj je uspeh za fotografinjo. Jaz še vedno ne vem. Vem pa, da še ne bom odnehala ;)

Using Format